Wijnproeven

Harold Hamersma over hoe proef je goede wijn:

Aroma families - formulier downloaden Aroma families (formulier downloaden)
Wijn proeven kan voorafgaan aan wijn drinken maar ook op zichzelf staan. Als je een fles open trekt komen de geuren je meestal al tegemoet. Wat is de eerste indruk, waar ruikt de wijn naar, even de fles laten staan of direct een klein laagje inschenken om een proeve te doen... Sommige geuren komen pas los als de wijn door het glas gewalst wordt of overgeschonken is in een karaf. Meestal associëren we geuren en smaken met ervaringen van vroeger. Soms herkennen we geuren uit de natuur, uit de tuin of uit de keuken. Maar wat ruik je nu precies, waar lijkt de geur op? Om te helpen wijnen te leren herkennen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen de aroma´s worden ingedeeld naar aroma-families. Bekijk eens dit overzicht van alle mogelijke geuren, die je bij het proeven van wijn kan tegenkomen.
Coza Aroma cirkel - formulier downloaden Aroma cirkel (formulier downloaden)
Een snellere methode van geuren herkennen kan met behulp van de Aroma Cirkel.
Hierbij werk je vanuit het middelpunt van de cirkel en geef je steeds meer detail aan de geur die je herkent.
Proefnotitie formulier downloaden
Proefnotitie formulier (downloaden)
Om proefervaring op te bouwen is het handig proefnotities te maken en te bewaren. Gebruik hiervoor het Proefnotitie formulier van Roel Koning.
Noteer tijdens het proeven de kleur, geur, smaak, afdronk en algemene indruk. Proeven van wijn is des te leuker in gezelschap! Je kunt de ervaringen uitwisselen. Het karakter van onze wijnen is in de wijnwinkel per wijn beschreven.
Wijn en spijs - formulier downloaden Wijn en spijs (formulier downloaden)
Witte wijnen, rode wijnen, droge of zoete wijnen, fruitige of houtgerijpte wijnen en typische smaak karakteristieken blijken de voorkeur te bepalen voor de combinatie met het gerecht. Een combinatie van een gerecht met paddestoelen en Pinot Noir blijkt subliem te zijn.
Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in het algemeen behoorlijk krachtig en kunnen daardoor een gerecht overstemmen. Voor onze wijnen zijn de wijn-spijs combinaties beschreven. Een overzicht is gegeven in deze folder.
Sulfiet in wijn - folder downloaden Sulfiet in wijn (folder downloaden)
Waarom staat er op de fles dat de wijn sulfiet bevat? De folder van het Wijninformatiecentrum geeft u alle informatie.